Accessibility Tools

WebAdmin

WebAdmin

? Centrul Național de Cartografie (CNC) și Asociația Română pentru Smart City, membri ai Rețelei Comunităților Inteligente (Smart Communities Network), organizează o serie de trei sesiuni de formare online în zilele de 24, 25 și 26 iunie 2025.
ℹ️ Sesiunile de formare sunt parte din inițiativa „Creșterea conștientizării și pregătirii pentru digitalizare a comunităților din România/ Increasing Digitalisation Awareness and Readiness of Romanian Communities”, implementată și coordonată de Comisia Europeană – DG Connect.
? Scopul proiectului este de a oferi îndrumare practică comunităților din UE pentru accelerarea procesului de transformare digitală.
ℹ️ Cine poate participa?
Sesiunile de formare vor fi organizate în limba engleză și se adresează publicului specializat, implicat în transformarea digitală și dezvoltarea durabilă a comunităților locale, inclusiv membri ai Rețelei Comunităților Inteligente (Smart Communities Network), funcționari publici, reprezentanți ai autorităților locale, ai societății civile și a altor organizații interesate.
➡️ Rețeaua Comunităților Inteligente (Smart Communities Network) este un proiect susținut de Comisia Europeană, având parteneri organizații publice, rețele și asociații de orașe și municipalități din 13 state membre ale UE.
✅ Scopul proiectului este de a facilita procesul de transformare digitală a comunităților locale din UE.
ℹ️ Informații despre fiecare dintre aceste sesiuni, precum și despre modalitatea de înscriere, regăsiți accesând link-ul - https://arsc.ro/cresterea-constientizarii-si-pregatirii.../
? Centrul Național de Cartografie (#CNC) a participat la conferința științifică internațională „Geodinamică și Cercetare Geospațială 2025”, organizată de Institutul de Geodezie și Geoinformatică din Letonia, în cadrul celei de-a 83-a Conferințe Științifice Internaționale a Universității din Letonia.
➡️ Proiectul #CARMINE a reprezentat un subiect important pe ordinea de zi.
✅ Pentru diseminarea activităților și rezultatelor din proiectul CARMINE, Iuliana Pârvu, coordonator tehnic al proiectului CARMINE, a susținut prezentarea FOSTERING RESILIENCE TO CLIMATE CHANGE – CARMINE PROJECT.
? Au fost descrise metodele și rezultatele obținute pentru modelarea datelor geospațiale în vederea identificării zonelor cu risc crescut la inundații și a zonelor de tip insulă de căldură.
ℹ️ Următoarele îmbunătățiri vizează integrarea datelor climatice cu datele geospațiale.
ℹ️ #CNC este partener în proiectul european CARMINE – Modalități de dezvoltare a rezilienței climatice în zonele metropolitane ale Europei, finanțat din programul-cadru pentru cercetare și inovare Orizont Europa.
? Scopul proiectului constă în creșterea capacității de adaptare la schimbările climatice a comunităților din zonele metropolitane ale Europei printr-o implementare optimă a strategiilor și acțiunilor de adaptare și atenuare în fața impredictibilității climatice.
ℹ️ Consorțiul CARMINE este coordonat de Administrația Națională de Meteorologie R.A. și este format din 31 de parteneri, din 11 țări.
✅ La Centrul Național de Cartografie (#CNC) a avut loc o întâlnire de lucru între reprezentanții Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (#ANCPI) și ai Agenției de Geodezie, Cartografie și Cadastru (#AGCC) din #RepublicaMoldova.
➡️ Temele abordate au vizat, printre altele, lansarea unei noi campanii ortofoto naționale în Republica Moldova, explorarea opțiunilor de finanțare a proiectului, cât și analizarea variantelor de finanțare pentru proiectul de elaborare a Atlasului Național pentru Moldova.
? De asemenea, specialiștii CNC au prezentat proiectele derulate, printre care „Realizarea de true-ortofotoplanuri pentru 320 de unități administrativ-teritoriale din mediul urban”.
ℹ️ Întâlnirea de lucru a reprezentat un schimb important de experiență în atingerea obiectivelor specifice în domeniile de colaborare interinstituțională, parte din Memorandumul de Înțelegere și Cooperare încheiat între #AGCC și #ANCPI, la Chișinău, în luna septembrie, 2024.
? ANCPI derulează lucrări de înregistrare a proprietăților în sistemul integrat de #cadastru și #cartefunciară în 2.774 de UAT-uri.
? Aproape șapte milioane de hectare au fost cadastrate, gratuit pentru cetățeni, prin programele derulate de #ANCPI.
? În 478 de comune au loc lucrări de cadastru la nivelul întregului UAT, dintre care 444 beneficiază de #fondurieuropene, prin Programul Operaţional Regional 2014-2020 (#POR) și prin Programul Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare 2021-2027 (#PoCIDIF).
? 88% din suprafața agricolă care face obiectul subvențiilor Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (#APIA) este înscrisă în sistemul integrat de cadastru și #cartefunciară.
? În luna mai 2025, au fost înregistrați 4.333 de utilizatori ai serviciilor sistemului românesc de determinare a poziției (ROMPOS).
ℹ️ #ROMPOS asigură poziționări precise în sistemul european de referință și coordonate ETRS89 și se bazează pe sistemele de navigație prin satelit (GNSS – Global Navigation Satellite Systems) incluzând GPS, #GLONASS, Galileo, BeiDou și pe rețeaua națională de stații #GNSS permanente (RNSGP).
✅ Un grup de studenți din anul IV, din cadrul programului de studii „Măsurători Terestre și Cadastru”, de la Facultatea de Silvicultură și Exploatări Forestiere, Universitatea Transilvania, din Brașov, a participat la o vizită de studiu la #CentrulNaționaldeCartografie (CNC).
? Specialiștii #CNC au prezentat activitățile curente și proiectele naționale și internaționale derulate.
? Totodată, studenții din anul IV au participat la sesiuni practice în cadrul Serviciilor Fotogrammetrie, Geodezie și #ROMPOS, și Cartografie digitală și IT.
ℹ️ Proiectul european CARMINE - în care #CNC este partener - și studiul de caz referitor la zona metropolitană Brașov au reprezentat un subiect de interes atât datorită locației, cât și fuziunii dintre datele geospațiale și cele meteorologice, folosite pentru identificarea celor mai bune soluții bazate pe natură (NbS,) care atenuează efectul schimbărilor climatice.
ℹ️ Un grup format din studenți din anul al III-lea și cadre didactice de la Facultatea de Îmbunătățiri Funciare și Ingineria Mediului din cadrul Universitații de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București a participat, astăzi, la o vizită de studiu la #CentrulNaționaldeCartografie (CNC).
? Specialiștii #CNC au prezentat activitățile și proiectele derulate în domeniile geodeziei, fotogrammetriei și cartografiei.
➡️ Studenții au primit, printre altele, informații despre sistemul românesc de determinare a poziției ROMPOS, despre procesul de modernizare a stațiilor #GNSS de la nivelul întregii țări, despre aplicațiile RomGeo și GeoVeil.
✅ De asemenea, au putut vizualiza modelul 3D al unui oraș, modelul digital al terenului, true-ortofotoplan, scanare laser terestră si aeriană și au aflat informații despre procesul de realizare a unei hărți - de la concept la produsul finit/tipărit.
? ANCPI derulează, gratuit pentru cetățeni, lucrări de înregistrare sistematică a proprietăților în sistemul integrat de #cadastru și #cartefunciară în 2.779 de unități administrativ-teritoriale (UAT).
? 321 de UAT-uri sunt cadastrate integral, dintre care 193 au beneficiat de #fondurieuropene, prin Proiectul major „Creșterea gradului de acoperire și incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăților în zonele rurale din România”, finanțat prin #POR 2014-2020 și prin #PoCIDIF 2021-2027.
? În 484 de comune se derulează lucrări de înregistrare sistematică a proprietăților, dintre care 450 beneficiază de fonduri europene.
? Din totalul de 9,54 de milioane de hectare de terenuri agricole care fac obiectul subvențiilor Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (#APIA), au fost înregistrate în sistemul integrat de cadastru și carte funciară 8,31 de milioane de hectare (87%).
? Un grup de studenți din anul III și un profesor coordonator de la Facultatea de Geodezie din cadrul Universității Tehnice de Construcții București au participat, astăzi, la o vizită de studiu la #CentrulNaționaldeCartografie (CNC).
ℹ️ Specialiștii #CNC au prezentat activitățile Serviciilor „Geodezie și ROMPOS” și „Cercetare-Dezvoltare”, punând accent pe administrarea, evoluția și dezvoltările actuale ale sistemului ROMPOS.
✅ Totodată, au fost aduse în prim-plan și cele mai moderne soluții de transformare a coordonatelor implementate la Centrul Național de Cartografie, precum și informații legate de evoluția modelării cvasigeoidului la nivel național.

Centrul Național de Cartografie (CNC) lansează pachetul ROMGEO cu noul model de cvasigeoid 2025.05. Acesta reprezintă o soluție modernă și eficientă dedicată transformării coordonatelor din sistemul european ETRS89 (ETRF2000) în sistemul național de coordonate Stereografic 1970 și cote Marea Neagră 1975. ROMGEO înlocuiește complet software-ul TransDAT 4.08 și gridurile asociate.

Pachetul ROMGEO include noul grid ROMGEO, integral tridimensional, și o interfață grafică prietenoasă (GUI), care permite conversii rapide și precise atât pentru coordonate individuale, cât și pentru seturi mari de date (bulk). De asemenea, pachetul conține o interfață de programare a aplicațiilor (API) flexibilă și rapidă, care facilitează integrarea directă în fluxurile automatizate de lucru, dar și biblioteca Python „romgeo”, care înlocuiește codul-sursă TransDAT și oferă o serie completă de funcții și clase pentru transformări de coordonate, inclusiv proiecțiile ETRS, Stereo70 și UTM.

Noul model de grid rezidual este trimensional, spre deosebire de modelele anterioare care utilizau griduri separate 2D și 1D. Această reprezintă o abordare modernă, care asigură o precizie îmbunătățită și o coerență sporită în calcularea coordonatelor și a cotelor. Precizia medie pentru transformările de cotă este de ±8 cm. Fac excepție zonele unde modelul nu cuprinde actualizarea, respectiv județele Botoșani, Iași, Neamț, Bacău, Constanța și Tulcea, unde precizia medie pentru transformările de cotă este în curs de dezvoltare și se preconizează a fi integrată până la finalul acestui an.

Printre avantajele semnificative ale ROMGEO se numără flexibilitate maximă la introducerea coordonatelor, întrucât ROMGEO acceptă o gamă largă de formate intuitive (grade zecimale sau grade/minute/secunde), simplificând considerabil procesele de conversie, dar și exportul multiplu. Astfel, rezultatele conversiilor pot fi exportate în formate populare precum DXF, SHP și XLS, asigurând compatibilitatea cu cele mai utilizate aplicații GIS și CAD.

Cu pachetul ROMGEO, profesioniștii în geodezie, cadastru și topografie beneficiază de un instrument robust, precis și extrem de intuitiv, care reflectă cele mai recente progrese tehnologice și metodologice din domeniu.

Pachetul ROMGEO va fi publicat și menținut pe GitHub (https://github.com/orgs/cartografie-ro/repositories), iar eventualele probleme  vor fi semnalate utilizând mecanismele disponibile pe această platformă. De asemenea, începând cu data publicării, este prevăzută o perioadă de testare de 3 luni, în care utilizatorii pot transmite feedback la adresa https://romgeo.ro/feedback/.

 

Mai multe informații despre pachetul ROMGEO pot fi obținute consultând secțiunea de întrebări frecvente la adresa https://romgeo.ro/faq.

Page 1 of 19

Contact

  • Bd.Expozitiei, nr.1A, Sector 1, Bucuresti
  • +40 21 224 16 21
  • +40 21 224 39 67 (ROMPOS)
  • office@cartografie.ro
  • Vezi harta